Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov upozorňuje na potrebu dostatočného množstva plynu. Takmer 100 percent pekární je odkázaných na plyn pri tvorbe tepla pri produkcii pekárskych a cestovinárskych výrobkov, čo súvisí s tým, že Slovensko je druhou najplynofikovanejšou krajinou Európskej únie. Štát preto podľa zväzu musí zabezpečiť dostatok plynu alebo významne podporiť prechod potravinárstva na iný zdroj energie. Informoval o tom predseda predstavenstva zväzu pekárov Milan Lapšanský v tlačovej správe.
„Zabezpečenie výroby dostatočného množstva potravín by mala byť a špeciálne v dobe vojny, jedna zo strategických priorít štátu. V diskusii o dostatku plynu je preto nevyhnutné oslovovať aj potravinárov a vnímať ich pripomienky. Štát má dve cesty ako dosiahnuť plynulú výrobu potravín aj v čase krízy. Buď zabezpečí dostatok plynu, alebo musí rýchlo a významne podporiť prechod slovenského potravinárstva na iné zdroje energií. Ak sa tak však rozhodne, či už v rámci podpory cez projekt RePowerEU alebo cez štátnu podporu, musí tak spraviť čo najskôr. Z hľadiska výmeny technológií totiž treba rátať s niekoľkými rokmi,“ uviedol Lapšanský.
Agentúra SITA oslovila Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstvo hospodárstva SR so žiadosťou o reakciu.
Zdroj: SITA, TA3