Trhové maximá cien elektrickej energie a plynu, ako aj stúpajúce ceny bravčového mäsa a ostatných vstupov sú príčinou ďalšieho rastu cien mäsa aj mäsových výrobkov. Informuje o tom Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.
Zvyšovanie cien mäsa a mäsových výrobkov je reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby. Teda na enormný nárast jednotkových cien energií, ako i nárast ceny bravčového mäsa, obalov, prídavných a pomocných látok. Spracovatelia mäsa zvyšovaním cien reagujú na dlhodobo rastúci trend cien energií, ktoré v súčasných dňoch dosiahli historické maximá.
Odvetvie reaguje aj na postupný nárast ceny bravčového mäsa, ktorý sa prejavil zvýšením vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel v triede E na nemeckej burze, kde bol zaznamenaný nárast ceny na súčasnú hodnotu 2,05 eura za kg. To predstavuje nárast ceny od marca 2022, kedy prebehla prvá vlna zdražovania o ďalších 17 percent. V prípade realizácie obchodov s bravčovým mäsom na území Slovenska je však nárast cien ešte výraznejší.
„Nárast ceny bravčového mäsa na nemeckej burze a zároveň dlhodobý trend výrazného rastu jednotkových cien energií sú spracovatelia mäsa nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien. Očakávame preto, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa u výrobcov prejaví už v septembri. A to približne na úrovni cca 18 – 20 percent. Predpokladáme, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné,“ dokončila výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.
Zdroj: SITA