Vzdelávanie o potravinách a zdravom životnom štýle začína už na základných školách. Tento týždeň štartuje 13. ročník projektu HOVORME O JEDLE, ktorý realizuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora v spolupráci s Centrom rozvoja znalostí o potravinách, n. o., pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.
Deti zo základných škôl naprieč Slovenskom budú počas celého týždňa tvoriť, diskutovať a objavovať, ako vznikajú potraviny, prečo je dôležité jesť zdravo a podporovať slovenských výrobcov.
„Vzdelávanie o potravinách je rovnako dôležité ako ich výroba. Ak deti od útleho veku pochopia, že za každým krajcom chleba stojí práca slovenského farmára, mliekara či potravinára, naučia sa vážiť si jedlo aj domácu produkciu. Práve v tom vidím veľký význam projektu HOVORME O JEDLE – spája školu, rodinu a poľnohospodárstvo a učí deti rozpoznávať kvalitu aj hodnotu potravín,“ uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.
Projekt prebieha od 13. do 17. októbra 2025, symbolicky v týždni, keď si pripomíname Svetový deň potravín (16. október).