Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) upozorňuje na to, že náklady na výrobu pečiva a chleba opäť stúpli v dvojciferných číslach. Podľa pekárov im tak nezostáva nič iné, než znova zvýšiť odbytové ceny a pokryť zvýšené náklady. Za posledné necelé dva mesiace vzrástla cena múky zo 420 eur na 550 eur za tonu, čo predstavuje nárast o 31 percent. Ceny olejov, droždia či prípravkov z múky vzrástli o 25 percent. Ceny obalového materiálu sú vyššie priemerne o 25 percent. Logistické náklady, predovšetkým z dôvodu stúpajúcich cien pohonných hmôt, vzrástli o pätinu.
Ak by tieto náklady pekári, cukrári či cestovinári do cien nepremietli, museli by pristúpiť k prepúšťaniu zamestnancov či zatváraniu svojich prevádzok. Informoval o tom predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský v tačovej správe.
„Každá pekáreň má inú nákladovú štruktúru, ale odbytové ceny chleba, pečiva či koláčov sú jednoducho pri aktuálnom dianí na trhoch neudržateľné. Ak to takto pôjde ďalej, naozaj hrozí, že niektoré pekárne budú musieť svoje prevádzky zatvoriť. Pekári majú záujem pracovať, ale v mimoriadnej situácii potrebujú mimoriadnu podporu. Štátu totiž platia dane i odvody neustále. V kritickej situácii preto očakávajú pomoc aj preto, že sektor zamestnáva až tretinu ľudí pracujúcich v potravinárstve a vo všetkých regiónoch Slovenska,“ uviedol Milan Lapšanský.
Zdroj: SITA